دیارآفتاب گزارش می دهد؛به گزارش نسیم خنداب به نقل از دیار آفتاب؛ یکی از کلیدواژهها و توصیههای پرتکرار در بیانات رهبر معظم انقلاب همواره موضوع مدیریت جهادی و انقلابی است تا جایی که میفرمایند کشور جز با کار انقلابی و جهادی به سامان نمیرسد، رهبر انقلاب همچنین در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی خطاب به ملت ایران میفرمایند: «مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعالان جوان، در همهی میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بینالمللی و نیز در عرصههای دین و اخلاق و معنویت و عدالت، باید شانههای خود را به زیر بار مسئولیت دهند، از تجربهها و عبرتهای گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیهی انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفتهی اسلامی بسازند.»
یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که بعد از انقلاب بعضاً در ساختارهای سازمانی ما تحولی اتفاق نیفتاد، وقتی یک سازمان جهادی شد و افراد روحیهی جهادی پیدا کردند خیلی از کارهای بزرگ را میتوان انجام داد، اگر فرهنگ کار جهادی در ساختارها و در بطن جامعه نهادینه شود مشکلات کشور حل خواهد شد.
در این بین اما سپاه پاسداران یک سازمان انقلابی و پایهگذار حرکتهای جهادی است که از بطن انقلاب جوشید، سپاه به اذعان همگان بعد از انقلاب در عرصههای مختلف بسیار موفق بوده است لذا باید دید سپاه در چه ساختاری حرکت کرد که عملکردش اینگونه بوده است اما خیلی از دستگاه های اداری ما به ویژه نهادهای اقتصادی ما موفق نیستند.
پاسخ اینجاست که یکی از پارامترهای اصلی خدمترسانی انقلابی، روحیه جهادی است که نقطه مقابل تنبلی، خستگی و بیحوصلگی در مدیریت است اما این مهم در برهه های مختتلف در غالب سطوح مدیریتی کشور و متأسفانه در بدنه برخی دولت ها کمرنگ شده و آسیب هایی را به همراه داشته است.
نیروهای جان بر کف سپاه و بسیج از اول انقلاب تاکنون در خاکریز اول عرصه های مختلف حضور داشتند، این اسطوره های مردانگی در روزهای کرونایی پا به پای مدافعان سلامت در خط مقدم مقابله با کرونا ایستادند و با جوانمردی و از خودگذشتگی روزهای دفاع مقدس را در یادها تداعی کردند، دوران هشت ساله ای که با وجود همه مشکلات سراسر افتخار بود و درس های بزرگی را به یادگار گذاشت و حالا امروز نیز سپاه در عرصههای مختلف علمی، فناوری، نظامی، جهادی و امداد رسانی، حضوری مؤثر و تحسین برانگیز دارد.
فرهنگ جهادی در همه صحنهها و عرصهها راهگشاست بنابراین ضرورت ایجاب میکند این فرهنگ و الگوی موفقی چون سپاه در ساختارهای مدیریتی و در تمام جامعه تقویت شود چراکه مشکلات بزرگ انقلاب اسلامی در مقاطع مختلف با بهرهگیری از تفکر، مدیریت و روحیه جهادی رفع شده است.
حرکت روبهجلو و پیشرفتهای نظامی و خودکفایی صنایع دفاعی کشور نمونه بارزی از تجلی ساختار، مدیریت و روحیه جهادی است، باور به توانمندیها و تلاش بیوقفه همان عواملی است که امروز جهادگران صنعت دفاعی و حتی دانشمندان جوان هستهای ما از دوران ۸ ساله دفاع مقدس به غنیمت دارند.
احیای مدیریت جهادی گره گشای مشکلات کشور
از سوی دیگر ویژگی رفتاری یک مدیر جهادی، حرکت جهشی و پیدا کردن راه میانبر است، مدیریت جهادی بهعنوان الگوی مدیریتی برآمده از بطن انقلاب اسلامی و مبتنی بر ارزشهای ایرانی- اسلامی و از طرفی در پیوند با علم و دانش روز است و در مسیر کار خود بنبستی نمیبیند.
مدیر جهادی کار را با جدیت، شوق و خستگیناپذیری به قصد خدمت انجام میدهد، نهفقط احیاناً برای رفع تکلیف! لازمه مدیریت جهادی حرکتی بیوقفه در هر شرایط مکانی و زمانی و امکاناتی است و این امر یعنی دارا بودن روحی ی خستگیناپذیری؛ آنچنانکه رزمندگان دفاع مقدس الگوی عملی آن بودند و در سختترین شرایط، گاه تا چند شبانهروز، بدون استراحت به جهاد فی سبیل الله میپرداختند.
نمونههای بسیاری از الگوهای مدیریت ارزشمند جهادی در طول سالهای گذشته در کشور ما ظهور و بروز یافتهاند که شاید بتوان گفت شخصیتی همچون حاج قاسم سلیمانی برجستهترین آنهاست، حاج قاسم سلیمانی در مکتب جهادی پرورش یافت در یک ساختار جهادی همچون سپاه توانمندی خود را به نمایش گذاشت و با یک مدیریت جهادی تأثیرگذاری عمیقی در کشور، منطقه و دنیا ایجاد کرد.
شخصیت شهید سلیمانی از ابعاد گوناگونی قابل بررسی است و یکی از ابعاد مهم و حاکمیتی آن شهید بزرگوار، سبک مدیریت و رهبری اوست. مدیریت متعهد، متخصص و جهادی، گمشده امروز کشور و جامعه اسلامی است و توسل به الگویی عمیق و در دسترس همچون حاج قاسم سلیمانی میتواند نسخه شفابخش در عرصه های مدیریتی کلان کشور و راهگشای برخی بن بست های پیش رو باشد.
حاج قاسم با چنین شیوه و مدلی توانست جمهوری اسلامی را در جبههی مقاومت و مبارزه علیه مستکبرین و وابستگانشان به پیروزی برساند و اینک «جنگ اقتصادی» نیز به الگو و مدل حاج قاسم نیاز دارد یعنی مدیریتِ «قوی، فعال و خستهنشو»: «برای شکوفایی اقتصاد کشور، به کاری احتیاج داریم که هم مجاهدانه باشد، هم عالمانه باشد. با تنبلی، با بیحالی، کمانگیزگی، مسئلهی اقتصاد کشور حل نخواهد شد. کار جهادی باید انجام بگیرد، مدیریّتهای جهادی باید بر مسائل اقتصادی کشور احاطه داشته باشند.» رهبر انقلاب ۱۳۹۸/۰۱/۰۱
شهید سلیمانی به تمام معنا مدیر تراز و معیار جمهوری اسلامی و محصول درجه یک انقلاب است، مدیریت متعهد، متخصص و جهادی، گمشده امروز کشور و جامعه اسلامی است و توسل به الگویی عمیق و در دسترس همچون حاج قاسم سلیمانی می تواند نسخه شفابخش در عرصه های مدیریتی کلان کشور باشد.
حل مشکلات داخلی کشور نسبت مستقیم با احیای همهجانبه مدیریت جهادی دارد، عملکرد شخصیتهای بزرگ دیگری همچون شهید حسن طهرانی مقدم پدر صنعت موشکی ایران، شهید مصطفی احمدی روشن و دانشمندان هستهای کشورمان و یا سازمانهایی همچون قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) نمونههای ارزشمند دیگری از تأثیر روحیه جهادی در پیشبرد کارها علیرغم کاستیها و فشارها هستند.
حاج حسن طهرانی با نبوغ بی حد و حصرش از روزهای سخت جنگ کاری را شروع کرد که از ساخت خمپاره ۶۰ آغاز شد و تا موشک شهاب ۳ ادامه پیدا کرد و شاید کمتر کسی تصور می کرد جوانی که در آخرین روزهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی با ساخت نارنجک های دست ساز به مقابله با نظامیان رژیم طاغوت مشغول بود، روزی پدر موشکی ایران و باعث سربلندی و افتخار کشور شود.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با خانواده شهید طهرانی مقدم در خصوص این شهید والا مقام فرمودند: «شهید طهرانی مقدم سراپا اخلاص بود. من ۲۵ -۲۶ سال است که ایشان را از نزدیک میشناسم. همت خیلی بلندی داشت؛ افقهای بلندی را میدید. یکی از خصوصیات برجستهی ایشان مدیریت بود. یک مدیر طبیعی بود. درس مدیریت هم نخوانده بود، اما واقعا یک مدیر بود.»
در واقع آنچه که موجب موفقیت سردار شهید طهرانی مقدم در انجام اهداف و ماموریت های خویش بود، باور برتوانایی بر اساس تکیهبر دانش بومی و ظرفیتهای علمی، صنعتی داخلی بود.
مسلماً نگاه به دستاورردهای دوران دفاع مقدس فرصت مغتنمی برای بازخوانی سبک مدیریتی فرماندهان جوان دفاع مقدس است تا با آشنایی نسل امروز و حتی یادآوری برخی از افرادی که ممکن است باور به آثار این الگوی مدیریتی را ازدستداده باشند تحرک تازهای به شیوه اداره کشور و حل مشکلات داده شود و بهخصوص اهداف اقتصاد مقاومتی محقق شود.
انتهای پیام/