رهبر معظم انقلاب کدام کتاب را به نخبگان برای مطالعه توصیه کردند؟

در دیدار اخیر نخبگان برتر دانشگاهی با رهبر معظم انقلاب، ایشان یک کتاب تاریخی را برای مطالعه به نخبگان توصیه کردند که مرور فرمایشات ایشان نشان می دهد معظم له طی سال های اخیر ۶ بار به بهانه های مختلف از این کتاب سخن گفته اند.

به گزارش نسیم خنداب به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ هفته گذشته، نخبگان برتر دانشگاهی و تحصیلی با رهبر معظم انقلاب دیداری صمیمانه داشتند؛ هم آنها به نوبت شروع به درد و دل کردند و هم رهبری در سخنانی به نسبت طولانی نکاتی را برای نخبگان برتر کشور ایراد فرمودند.

کتابی که رهبری ۶ بار توصیه برای مطالعه آن داشتند

رهبری در میانه فرمایشات خود با اشاره به تاریخ استعمار برخی کشورهای اروپایی از کتابی برای مطالعه و خواندن نام می برند که مرور صحبتهای ایشان طی سال های گذشته نشان از اهمیت این کتاب تاریخی دارد؛ چون معظم له طی ده سال اخیر به بهانه های مختلف ۶ بار در سخنرانی های خود از این کتاب نام برده اند و پیشنهاد کرده اند تا همه آن را مطالعه کنند.

«  در دوران استعمار، غربی‌ها ــ اوّل از پرتغال و اسپانیا و مانند اینها شروع شد، بعد بتدریج رسید به جاهای دیگر [مثل] هلند و بلژیک و انگلیس و فرانسه؛ ــ خب زودتر از دیگران توانستند به سلاح دست پیدا کنند؛ یعنی انقلاب صنعتی مثلاً در قرنهای هفدهم، هجدهم یکی از اوّلین کارهایی که انجام داد این بود که سلاح پیشرفته درست کرد. خب با این سلاح پیشرفته اینها آمدند کشورها را قبضه کردند. هندوستان یک کشور با آن عظمت را، با دَه‌ها برابر سطح جغرافیایی جزیره‌ی انگلیس ــ [البتّه] نه فقط هند؛ هند و پاکستان و بنگلادشِ امروز، [یعنی] شبه‌ قارّه‌ی هند را ــ آمدند تصرّف کردند، کشورهای حول و حوش را هم [مثل] همین میانمار و مانند آنجاها را تصرّف کردند، صنایع ملّی این کشورها را از بین بردند. شما این کتاب نگاهی به تاریخ جهانِ نهرو را بخوانید. متأسّفانه شماها کتاب کم میخوانید؛ این نگاهی به تاریخ جهان، نوشته‌ی نهرو است؛ او شرح داده کیفیّت ورود انگلیس‌ها را به هند و اینکه در هند چه کار کردند.»

آیت الله خامنه ای پیشتر در دیدار با فرماندهان سپاه درخصوص بحث استحکام ساخت درونی نیز از این کتاب نام می برند:« این کتاب جواهر لعل نهرو -نگاهی به تاریخ جهان- را بخوانید؛ در بخشی که دخالت و نفوذ انگلیس‌ها در هند را بیان می‌کند، تصویر می‌کند، تشریح می‌کند – او آدمی است هم امین، هم مطلع – می‌گوید صنعتی که در هند بود، علمی که در هند بود، از اروپا و انگلیس و غرب کمتر نبود و بیشتر بود. انگلیس‌ها وقتی وارد هند شدند، یکی از برنامه‌هایشان این بود که جلو گسترش صنعت بومی را بگیرند. خب، بعد کار هند به آنجا می‌رسد که ده‌ها میلیون آن وقت‌ها، صدها میلیون در دوره‌های بعد، فقیر و گدا و خیابان خواب و گرسنه به معنای واقعی داشته باشد. »

نهرو هندی؛ یک انقلابی ضد انگلیسی

جواهر لعل نهرو نویسنده کتاب «نگاهی به تاریخ جهان» از رهبران جنبش استقلال هند و کنگره ملی این کشور به عنوان اولین نخست‌وزیر هند پس از اعلام استقلال در ۱۵ اوت ۱۹۴۷  انتخاب شد. پدر نهرو وکیل، ‌ثروتمند و از رهبران سیاسی زمان خود بود و جواهر را برای تحصیل به بهترین مدارس هند فرستاده بود تا او نیز در رشته حقوق تحصیل کند؛ چواهر تا پیش از استقلال هند، به مدت ده سال عمر خود را در زندان های استعماری گذراند و پس از نخست وزیری توانست قوانین زیادی را برای جامعه جدید هند پس از دوران استعمار به تصویب رساند.

کتاب معروف جواهر چگونه نوشته شد؟

در تابستان سال ۱۹۲۸ ایندیرا، دختر نهرو که در آن زمان ده ساله بود در شهری ییلاقی دور از پدرش به سر می‌برد. در آن تابستان نهرو یک سلسله نامه برای دخترش نوشت که در آنها با زبانی ساده داستان آفرینش زمین و پیدا شدن زندگی و تشکیل نخستین قبایل و اجتماعات بشری را نقل کرده بود و مجموعه‌ی آنها را که ۳۰ نامه‌ کوتاه می شد، به صورت کتابی منتشر کرد. پس از آن نهرو به دلیل فعالیت های سیاسی بارها به زندان افتاد و در سال ۱۹۳۰ که وی یکی از دوران‌های متعدد زندانش را می‌گذراند به این فکر افتاد تا از فراغتی که در زندان برایش ایجاد شده، استفاده کند و نامه‌های تازه‌ای برای دخترش بنویسد. این نامه‌های تازه در مدتی نزدیک سه سال از اکتبر ۱۹۳۰ تا اوت ۱۹۳۳ در دو دوران مختلف زندان نوشته شد و در آنها یک دوره تاریخ جهان منعکس می‌شد. همه این ها با تنظیمی مجدد و در دو جلد به چاپ رسید.

استقبال از این کتاب به حدی بود که در سال ۱۹۳۸ نگاهی به تاریخ جهان نایاب شد. نهرو بار دیگر نوشته‌هایش را برای تجدید چاپ مورد بازنگری قرار داد و اصلاحاتی در آن به عمل آورد و یک فصل هم به آن اضافه کرد. بدین‌ترتیب کتاب بار دیگر روانه بازار کتاب شد و آن قدر اعتبار یافت که هنوز پس از گذشت سال ها همچنان جزو کتاب‌های خوب تاریخ به شمار می‌آید

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + دو =